PAROC ZEROfix er et unikt selvbærende monteringssystem med få komponenter

12 feb 2024

PAROC ZEROfix er et unikt selvbærende monteringssystem med få komponenter, der hurtigt og nemt fastgør facaden til den bærende ramme gennem det ydre isoleringslag. Systemet kan anvendes med flere facadematerialer og er godkendt efter brandtest SP FIRE 105.

Isolering spiller en afgørende rolle for at opretholde et behageligt indemiljø og forbedre bygningers energieffektivitet. Det hjælper med at minimere varme- og lydtransmission, hvilket er særligt vigtigt for at skabe et energieffektivt og bæredygtigt livsmiljø.

Mikael Olofsson, Paroc

- PAROC ZEROfix består af få komponenter og er hurtig at montere. Fra bygherrens perspektiv er fleksible og enkle løsninger vigtige, fordi tid er penge, siger Mikael Olofsson, produktchef Skandinavien for Paroc.

Leje og isolering

Fastgørelsesmetoden består af vandrette og vinklede facadeskruer, der kan trækkes lige igennem lægten og ind i rammen bagved, uanset om det er træ, beton eller mursten. Skruerne fastgør lægten på ydersiden af isoleringen, derefter kan facaden samles. PAROC ZEROfix kan anvendes på alle typer bygninger i bygningsklasserne Br1, Br2 og Br3.

Christian Löfvenholm, Paroc

- Løsningen er lett at tegne in, fordi den både støtter og isolerer, siger Christian Löfvenholm, Teknisk Salg hos Paroc. Han fortæller, at han arbejder meget med designere og arkitekter, hvis hovedinteresse er, om deres ideer kan gennemføres, noget de normalt er med ZEROfix.

- Da der er løsninger med systemet, der er testet og godkendt efter SP Fire 105, bliver det tilgængeligt til Br1 bygninger og deri ligger selve finessen i systemet. Arkitekterne har ofte allerede en klar idé om, hvordan de ønsker, at facaden skal se ud, og så skal vi give dem besked, om vi kan løse isoleringen for dem under disse forhold, fortsætter Christian Löfvenholm.

Hjælp til dimensionering

Kollegaen Micael Raak er regional sælger og har dermed mere kontakt til byggeentreprenørerne, det vil sige dem, der afgiver ordrerne på det ønskede materiale.

Micael Raak, Paroc

Med ZEROfix er det få bestillingstrinn– først vælger de hvilken ramme de har, derefter hvilken tykkelse på isolering de ønsker, hvor alt mellem 100 og 300 millimeter er tilgjengelig. Paroc har et simpelt beregningsprogram på hjemmesiden, som hjælper kunden med at dimensionere systemet og fremstille bestillingsdokumenter for både isolering og antal tilbehør.

- Så er montering noget, de fleste byggefirmaer kan klare selv. Ved andre systemer, som fx består af aluminiumsprofiler, er det ofte nødvendigt at hyre en ekstra entreprenør, hvilket naturligvis bliver en meromkostning. Med ZEROfix handler det egentlig bare om at bruge skruetrækkeren, noget bygherrer godt ved, forklarer Micael Raak.

Nybyggeri og renovering

En anden fordel ved ZEROfix er, at den fungerer lige så godt at bruge, når bygninger skal renoveres, som på nybyggerier.

- Det afhænger selvfølgelig af underlaget og dets kvalitet. Men har du en bærende beton- eller træramme, er der ingen problemer. Selve montagen kan nærmest sammenlignes med at bygge Lego, fortsætter Mikael Olofsson, der også understreger, at systemet har få skruer, hvilket minimerer kuldebroer.

Brandsikker og energieffektiv

Selve isoleringen består af stenuld, et robust produkt, der er holdbart over tid. Det er også energieffektivt, da det sænker energiomkostningerne. Det holder også støj og anden støj udefra. Sidst men ikke mindst er stenuld ubrændbart, hvilket gør isoleringsløsningen, og dermed også bygningen, modstandsdygtig over for brand.

- Hvis du skal bygge et sted, hvor det blæser meget, kan vi tilbyde en mere vindtæt isolering ved at kombinere ZEROfix med et produkt, der hedder PAROC Cortex. Den har en integreret og diffusionsåben vindbeskyttelse og er desuden klassificeret som ikke-brændbar, fortsætter Micael Raak.

- Vi arbejder meget med brandspørgsmålet og stenuld er klassificeret i Euroklasse A1. Det betyder, at isoleringen er ikke-brændbar og gør den til en passiv brandsikring og forhindrer brandspredning. På den måde giver det folk mere tid til at evakuere en bygning i tilfælde af brand, tilføjer Mikael Olofsson.