I Dalby-Viggeby uden for Uppsala bygger Schröder Fastighetsutveckling arkitekttegnede villaer i massivtræ – en byggeteknik, hvor træ krydslimes til blandt andet vægelementer. Teknikken har flere positive effekter, f.eks. at huset bliver diffusionsåbent, hvilket giver et sundt indeklima, og at der opnås en god energiydelse, fordi elementerne er vindtætte.
Hvis man skal mindske energiforbruget, så bygningen bliver næsten energineutral, stilles krav til alle elementer i en renovering eller et nybyggeri: tæthed, isolering, vinduer, døre samt varme- og ventilationsanlæg. Schröders ambition er at bygge huse af høj kvalitet med god arkitektur, god energiydelse og en fornuftig miljøprofil. Klimasmart byggeri hele vejen igennem, ganske enkelt. Derfor passede PAROC WAS 35 Klimaplade ZERO rigtig godt til virksomhedens nybyggeri i Dalby-Viggeby.
Arbejdet blev påbegyndt i starten af september 2016, og til foråret forventes to huse at være klar til salg.
Anvendte produkter:
Det forpligter at bygge hus, når det skal ske i et kulturmiljø i det smukke landskab omkring søen Mälaren. Det er i en gammel såkaldt rækkeby, at Schröder Fastighetsutveckling bygger to store træhuse i ladestil. I forbindelse med landbrugsreformerne i 1800-tallet forsvandt mange rækkebyer.
Boligejer Martin Schröder udtaler:
"Her var næsten ingen gamle bygninger tilbage. Vi ønskede at gøre huset så lidt "rodet" som muligt og samlede derfor opbevaringsrum og garage i samme bygning – præcis ligesom bonden i gamle dage havde et vognskur, er der nu en garage, som går hele vejen gennem huset."
Løsningen med PAROC Klimaplade ZERO er baseret på en ny fastgørelsesmetode, som passer godt til den måde, Schröders træhuse i ladestil bygges på.
"Vi ønskede at bruge en plade af denne type. Med det bygningsskelet, vi har, er Klimaplade ZERO perfekt. Jeg har svært ved at forestille mig noget bedre. Vi skruede ved hjælp af en slags pløk gennem isoleringen og ind i væggen bagved. Det, at vi har haft en væg i massivtræ at arbejde med, har naturligvis forenklet arbejdet."
"Monteringen gik supernemt, og resultatet blev rigtig godt. Vi testede løsningen i det første hus, og der var ikke noget at klage over – tværtimod gik arbejdet ganske nemt, og energiydelsen er fremragende. Så valget faldt altså også på PAROC Klimaplade ZERO til hus nummer to."
Monteringen gik supernemt, og resultatet blev rigtig godt. Vi testede løsningen i det første hus, og der var ikke noget at klage over – tværtimod gik arbejdet ganske nemt, og energiydelsen er fremragende. Så valget faldt altså også på PAROC Klimaplade ZERO til hus nummer to.
Parocs Klimaplade er en succeshistorie, som har hjulpet mange husejere med at tillægsisolere for at nedbringe energiforbruget. Den nye Klimaplade ZERO er en videreudvikling af det produkt. Klimaplade ZERO leveres i tykkelserne 150, 200 og 250 mm og muliggør energirenovering svarende til energiklasse A. Pladen kan som i Uppsala også anvendes i forbindelse med nybyggeri. I så fald anvendes den som udvendig isolering på et underlag af træ.
Det særlige ved den nye fastgørelsesmetode er, at den gør brug af vandrette skruer, som tager vindlasten, og vinklede facadeskruer, som tager den lodrette last fra facaden. Det fortæller Lars-Erik Olsson, produktchef for Paroc Bygningsisolering.
"De vandrette skruer fastgør desuden isoleringen til den bagvedliggende væg. Hvis antallet af vinklede facadeskruer øges, øges lastoptagelsesevnen også. Den kombination giver en meget robust konstruktion."
"Vores forhåbninger er, at PAROC Klimaplade ZERO vil få lige så stor succes som PAROC Klimaplade har fået", siger Lars-Erik.
De vandrette skruer fastgør desuden isoleringen til den bagvedliggende væg. Hvis antallet af vinklede facadeskruer øges, øges lastoptagelsesevnen også. Den kombination giver en meget robust konstruktion.
Schröder Fastighetsutveckling AB blev gjort opmærksom på Klimaplade ZERO af deres konstruktør umiddelbart efter, at Paroc havde udsendt et nyhedsbrev om produktet. Det gjorde Paroc Bygningsisolering med Lars-Erik i spidsen glade i dobbelt forstand.
"Dels er det et fint referenceobjekt, og dels er det et bevis på, at vores nyhedsbreve fungerer og bliver modtaget på en positiv måde. Schröder Fastighetsutveckling kontaktede Mikael Olofsson, vores tekniske rådgiver, som kunne fortælle om, hvordan produktet anvendes, samt hjælpe til med dimensionering af fastgørelserne."
Projektoplysninger |
|
Kategori |
|
År | 2017 |
Land | Sweden |
Adresse | Dalby-Viggeby 60 |
Postnummer og by | 755 91 Uppsala |
Arkitekt | Arkitekter Svanström Scherrer, Arkitekt SAR Tomas Svanström |
Designer | Bjerking AB, Niklas Stenlund |
Entreprenør |