Tele2 Arena, Stockholm

Tele2 Arena er en centralt beliggende sports- og underholdningsarena med skydetag til arrangementer året rundt. Arenaen blev indviet i sommeren 2013. Arenaen har 30.000 siddepladser og kan rumme helt op til 40.000 gæster ved koncerter.

Facaden er udformet med omhyggeligt udvalgte materialer for at sikre lang levetid på 59. breddegrad. Arenaens ydervægge er bygget af 150 mm tykke PAROC sandwichelementer med en separat beklædning, der minder om en flettet kurv af metal. Indervæggene er lavet af 100 mm tykke PAROC Acoustic elementer med fastgørelsessystemet PAROC Deco®.

Arenaens tag kan åbnes og skaber en fantastisk fleksibilitet for arrangører. Taget blev konstrueret ved hjælp af PAROC elementer, som efterfølgende blev beklædt med Parafon absorbenter. Det blev isoleret med PAROC eXtra byggeisolering.

Anvendte produkter:
PAROC Built-On løsning med PAROC sandwichelementer 
PAROC Acoustic sandwichelementer
Parafon Absorbents
PAROC eXtra 

En arkitektonisk og logistisk udfordring i verdensklasse

Tele2 Arena, der er beliggende midt i det centrale Stockholm, blev indviet i sommeren 2013 og er en arena i verdensklasse med 30.000 siddepladser og yderligere 2.000 ståpladser til Allsvensk fodbold. Til koncerter kan man modtage over 40.000 gæster. Som nabo til Tele 2 Arena finder man Ericsson Globe, og sammen med Annexet og Hovet skaber disse arenaer et fantastisk underholdningsområde med store muligheder både for arrangører og for gæster til arrangementer inden for idræt, musik og kultur.

Arenaen har en arkitektonisk helt unik form, hvor facaden er udformet som en flettet kurv i metal, der svøber hele arenaen ind. Den raffinerede lamelskal afspejler lysets mange skift og kan belyses med en valgfri farve afhængigt af dagens arrangement. For at gøre det muligt at kigge ind og ud består facaden af 20.000 m2 perforeret "metalplade" med cirka en meters afstand til den indvendige skal. Den indvendige skal, som også er klimagrænsen, består af glaspartier ved offentlige dele og en tæt facade af PAROC elementer til de overliggende tekniketager.

Skydetaget giver bygningen en fleksibilitet, som betyder, at den bliver en mellemting mellem et udendørsstadion og en indendørsarena. Her kan en fodboldkamp eksempelvis foregå i regn, mens tilskuerne sidder tørskoede i deres bekvemme stole. Taget består af otte dele, som sidder sammen i grupper af fire. Sammen danner de to store taghalvdele. Det tager ca. 20 minutter at lukke taget. Hele arenaen kan hurtigt tilpasses til de behov, forskellige typer af arrangementer kan have, f.eks. kan alle stole udskiftes med nogle enkle håndgreb.

Den størrelsesmæssigt begrænsede grund rummede en arkitektonisk udfordring, nemlig at skabe en stærk og naturlig helhed trods manglen på plads. Arenaen blev lavet mindre i bunden for derefter at blive større højere oppe, hvilket gør mødet med den omgivende form ekstra dramatisk. Den hænger på en måde ud over sit nærområde med et distinkt og dynamisk udseende. En fantastisk bygning fyldt med byggetekniske udfordringer, men det har også logistisk været uhørt presset. Et så stort byggeri i det centrale Stockholm kræver minutiøs planlægning. Losningen måtte eksempelvis ikke tage mere end 15 minutter pr. lastbil. Materialer skulle også leveres om natten, og levering af bl.a. elementer og tagisolering skulle ske med helikopter direkte til monteringsstedet.

Energieffektivitet og brandsikkerhed

Som følge af de øgede krav til energieffektivitet i bygninger og installationer spiller isolering en stadig vigtigere rolle. Tykke lag med brændbar isolering kan øge brandbelastningen markant for en bygning, og valget af isoleringsmateriale har derfor stor betydning for bygningens samlede brandsikkerhed. PAROC stenuld, som er ubrændbar og har en unik kombination af udmærkede termiske, lydisolerende og brandmæssige egenskaber, giver arenaen en høj brandsikkerhed. Samlet drejer det sig om ca. 27.000 m2 PAROC elementer samt 30.000 m2 stenuldsisolering til den store bygning. Til den spektakulære arkitektur med de runde former er PAROC elementerne blevet monteret lodret. I arenarummet er der blevet monteret 6.200 m2 perforerede PAROC Acoustic elementer af hensyn til optimal lyddæmpning. Desuden er elementerne monteret med et patenteret fastgørelsessystem, PAROC Deco®, hvor elementer og dækprofiler skrues sammen i samme moment uden synlige fastgørelsesanordninger. Det bevægelige tag, som kan åbnes, stillede høje krav til vægt, tæthed og brandsikkerhed. Taget blev konstrueret ved hjælp af PAROC elementer og beklædt med Parafon absorbenter.

Projektoplysninger

År 2013
Land Sweden
Adresse Arenaslingan 14
Postnummer og by 121 77 Johanneshov
Arkitekt White Arkitekter AB
Entreprenør

Content is blocked

In order to see this content you need to allow cookies.