MOW Supernova i Tampere, Finland

Kontorfællesskabet i Tampere Ratina stråler af farve, mod, retrostil og kunst. I kontorfællesskabet MOW i Tampere er der højt til loftet og hårde overflader, og derfor var der særligt fokus på akustikken i forbindelse med dette projekt. 
– Rummets egenskaber skabte en del udfordringer med hensyn til akustikken, så vi designede flere lyddæmpende overflader på væggene. Vi diskuterede med arkitekt Onni Lahtinen, hvordan akustikken bliver en naturlig del af rummet og indretningen. Vi fandt akustikloftet PARAFON Step, som vi besluttede at bruge som visuelle elementer på væggene, eftersom det gjorde det muligt at lege med det og skabe varierende overflader, forskellige niveauer i højden og forskellige mønstre, fortæller indretningsarkitekt Roosa Riski.

For at skabe et kunstværk har man anvendt akustikpladen PARAFON Step i forskellige nuancer på væggene i kontorfællesskabet MOW. Lofterne i konferencelokalerne og i nogle af arbejdslokalerne er dækket af PARACEM-akustikpaneler.
– Vi kunne godt lide det træbaserede materiale og den levende overflade. Vi er tilfredse med vores valg, fordi loftets ru overflade skaber en virkelig varm atmosfære i lokalerne, fortæller Riski.

 

Bølgeblik og rum-chimpanser

Bygningens art deco-arkitektur og MOW's rumtema er en kombination, der har gjort MOW i Tampere til det bedste sted at arbejde. Stedet var perfekt for indretningsarkitekterne fra Mint & More og entreprenøren.
– Udgangspunktet var godt. Vores opgave var at kombinere indretningen i en delvist beskyttet art deco-bygning med MOW's arbejdskoncept, som er baseret på verdensrummet. Vi endte med et retro-futuristisk tema, der kombinerer retroelementer, fremtiden og verdensrummet. Der er også et strejf af motorverdenen i indretningen, da bygningen tidligere blev anvendt til bilimport. Man kan også finde industrielt bølgeblik i mødelokalerne, en campingvogn i retrostil i eventrummet, 3D-printede astronauter som toiletskilte og farverig kunst i lokalerne. 
En af MOW's mest chokerende lokaler er et unisextoilet med en rum-chimpanse. Det er næsten skræmmende at åbne døren: Ansigtet af en kæmpe chimpanse med spejløjne stirrer på én fra væggen.
– Der blev nemlig sendt en chimpanse ud i rummet, før der blev sendt mennesker, forklarer Riski.

Arbejdsrummet skal have en god akustik

Roosa RiskiMOW Ratina var et drømmeprojekt for Mint & Mores designere.
– Det var vidunderligt, at vi kunne designe noget, der er så vovet, og at vi ikke behøvede at være seriøse. Vi fik også mulighed for at reflektere over, hvordan arbejdslokalerne skaber de bedst mulige rammer for arbejdet fremover. Akustikken spiller en stor rolle, og som designere har vi pligt til at overveje den nøje. Det er ikke nok, at rummet ser godt ud – det skal også lyde godt.

Farverigt uden spild

Roosa fortæller, at de også henvendte sig til Paroc, efterhånden som arbejdet med det indvendige design skred frem.
– Sammen diskuterede vi produktstørrelser, kombinationer og farver. Vi ville have haft mulighed for at bestille vareprøver fra Paroc, men desværre tillod tidsplanen det ikke. Det vigtigste var dog, at vi var i stand til at fastlægge produkternes farvenuancer helt præcist. Vi er tilfredse med slutresultatet, da loftfladerne og kunsten på væggene passer elegant sammen.

MOW Ratina er designet til at opfylde det højeste niveau af international miljøcertificering.
– Vi er opmærksomme på miljøet ved valg af materialer. Med hensyn til akustikken var det vigtigt at være bevidst om optimering af produktet under installationen og minimering af affaldsmængden. Vi designede de akustiske mønstre på væggene, så de kunne laves ved brug af færdiglavede elementer.

Et modigt og interessant projekt

– Vi skabte glasvægge, lofter og akustisk beklædning. Tidsplanen var stram, men selve projektet var så interessant, at det var en fornøjelse at være involveret, siger Sauli Mesiranta, som er regionschef for Inlook Oy. Ifølge Mesiranta har de lang erfaring med Parocs akustikprodukter, men PARAFON Step var et nyt bekendtskab.

– Det var interessant at anvende akustiske loftplader til akustisk vægbeklædning. PARAFON Step er et produkt, som ud over at skabe en fremragende akustik, også gør det muligt at skabe et personligt look og en levende overflade i forskellige farver. Vi lavede mønstrene i henhold til det færdige vægdiagram, men vi ændrede diagrammet en smule for at undgå at skære i panelerne. Slutresultatet var stilfuldt, siger Mesiranta og tilføjer: Det er nemt at installere et hvilket som helst produkt fra Paroc. Det gik dog lidt langsommere med at installere dette produkt, da vi faktisk skabte et akustisk kunstværk. Alt gik dog godt. 

 

Projektoplysninger

Kategori
  • Akustik
År 2018
Land Finland
Adresse Vuolteenkatu 1
Postnummer og by 33100 Tampere
Arkitekt Arkkitehtitoimisto Design Team Oy
Designer Mint & More Creative Oy
Entreprenør

Content is blocked

In order to see this content you need to allow cookies.