Hospital, Jyväskylä, Finland

Der er ingen tvivl om, at Hospital Nova, der ligger på en 5,5 hektar stor grund, er et stort projekt. Det er i øjeblikket Finlands eneste nye hospital under opførelse: En bygning, der er 8 etager høj, 250 meter lang og 100 meter bred og har et samlet etageareal på 108.500 bruttokvadratmeter.

Nova er det største projekt nogensinde for hovedentreprenøren SRV, men også for mange andre af de byggefirmaer, der er involveret i projektet. 

Brugte produkter: 

PAROC Hvac Fire Mat BlackCoat
PAROC Hvac Fire Slab EI30 BlackCoat
PAROC Hvac Fire Slab EI60 BlackCoat
PAROC Hvac Fire Slab EI90 BlackCoat
PAROC Hvac Lamella Mat AluCoat
PAROC Hvac Combi AluCoat T
PAROC Hvac Section AluCoat T

Et overraskende enkelt rørisoleringsprojekt

- Nova er det største byggeteknologiprojekt i vores virksomheds historie, siger Jukka Peltonen, administrerende direktør for KSPT Insulation Oy, der står for Nova-projektets ventilationskanal- og rørisoleringsinstallationer.

Ifølge Peltonen vil Nova beskæftige omkring 10-15 installatører på fuld tid i to år.

- For os startede projektet i sommeren 2018 og slutter i foråret 2020.

Peltonen har også arbejdet som projektleder på projektet.

- Nova er forløbet forbavsende godt i betragtning af dets proportioner. Jeg tror, det skyldes en velfungerende projektering, der har involveret forskellige interessenter og eksperter lige fra starten, siger han.

Janne Hongisto, KSPT-arbejdsleder på Nova-projektet, er enig med Peltonen, men er også i nogen grad kritisk over for designet.

- Det er meget typisk, at når man laver tegninger til rørene på en byggeplads, tages der i konstruktionsfasen ikke hensyn til, at der også skal være plads til isolering. Det har også været tilfældet med Nova.

Men Hongisto er enig med Peltonen i, at Nova som projekt er forløbet overraskende problemfrit.

- Der er overraskelser selv på de mindste steder, men Nova har været en positiv undtagelse fra reglen. Jeg tror, at alle, der er involveret i projektet, har indset, at når man bygger et hospital, skal hver enkelt interessent håndtere deres ansvarsområde med maksimal præcision.

Høje kriterier for produkter

Hospitalsmiljøet stiller højere krav til materialer end normalt. Da der til Nova kun er valgt produkter, der opfylder de højeste kvalitetsstandarder, anvendes der Paroc-produkter til isolering af ventilationskanaler og rør. Ifølge Peltonen er VVS- og ventilationskanalerne til Novas maskinrum, parkeringsplads og centralkøkken på tidspunktet for dette interview blevet fyldt med enormt store mængder teknisk Paroc-isolering.

- Indtil videre har vi installeret over 15.000 m2 brandisolering og termisk isolering til ventilationskanaler og ventilationssystemer samt næsten 20.000 m rørisolering. Og der er mere på vej.

Det nye inden for brandisolering

Brandisoleringsproduktet til ventilationskanalerne blev ændret i løbet af projektet, da Paroc lancerede en ny serie af brandisoleringsprodukter kaldet PAROC Hvac Fire BlackCoat som erstatning for Comfort-produktserien.

- Vi testede den nye BlackCoat-løsning, der er beklædt med sort aluminiumslaminat som brandisolering af ventilationskanalerne. Ifølge tilbagemeldinger fra byggepladsen er erfaringerne gode, siger Peltonen.

Arbejdslederen Hongisto har førstehåndsviden om, hvordan produktet fungerer i det daglige arbejde.

- Ifølge installatørerne er PAROC Hvac Fire BlackCoat den bedste brandisolering. Sammenlignet med BlackCoats forgænger, den trådnetdækkede Comfort, bliver installationsarbejdet nemmere, fordi produktet er så stift og dermed hurtigere at installere. BlackCoats aluminiumsoverflade føles tykkere, hvilket betyder, at overfladen ikke revner under installationen. Det er derfor velegnet i et projekt som Nova, hvor der skal være særligt fokus på støv og indendørs luftkvalitet.

En pæn overfladefarve

Forbavsende nok omtaler begge mænd særligt produktets udseende i positive vendinger.

- Takket være den sorte overflade er installationens udseende ekstremt flot, og det endelige resultat er så flot, at det ville være fantastisk, hvis man kunne lade overfladen være synlig, siger Hongisto.

Hospital Nova

 • Opført af det centrale finske hospitalsdistrikt
 • Udviklingskonsulent Ramboll CM Oy
 • Projektledelsesentreprenør SRV Rakennus Oy
 • Arkitektonisk formgivning JKMM Oy
 • IV-planlægning Granlund Oy
 • Byggeriet startede i august 2016
 • Bruttoetagearealet for ejendommen er 108.500 kvadratmeter
 • Færdigt i 2020

Hospital Nova kommer til at indeholde

 • 360 undersøgelses- og modtagelsesrum
 • 24 operationsstuer
 • 10 fødestuer

 

Tekst: Commia Oy/Mia Heiskanen

Projektoplysninger

Kategori
 • HVAC
År 2019
Land Finland
Adresse Hoitajantie 3
Postnummer og by 40620 Jyväskylä
Arkitekt Arkkitehtitoimisto JKMM Oy
Entreprenør

Content is blocked

In order to see this content you need to allow cookies.